Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför blir min tånagel missfärgad och stum?

10 apr, 2024 
En man som håller i sin fot
Foto: TT
En blå tånagel som faller av. Beror det på för trånga skor? Eller kan det vara nagelsvamp? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
Annons
Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
Så får du starkare naglar – fem tips

Fråga: Jag är golfare och har nog haft för trånga skor på mig, för min tånagel har blivit blåsvart och fallit av en gång. När den växte upp igen såg den bra ut ett tag, dock var den väldigt tjock och ”stum”, innan den ­började bli blå igen.

Jag har köpt nya skor som känns bättre men ­nageln är fortsatt blå och kommer snart att lossna igen. Vad gör jag åt detta? Det ser inte allt för trevligt ut, och när nageln lossnat så är stortån öm i flera veckor. Kan det vara något annat underliggande, till exempel nagelsvamp?

/Per

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Ny blödning"

Golf är en trevlig sport som är bra för hälsan förutsatt att man har bekväma skor på sig då det blir många steg under en runda. Att gå med för trånga skor under en period kan leda till som i ditt fall, en blödning i nagelbädden under nageln. Blödningen under nageln ger ett tryck som gör att nageln till slut släpper från nagelbädden. Det tar lång tid för en nagel att växa ut igen, ca 12–18 månader för en tånagel.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Om man fått en skada mot nagelmatrix, nagelbädden, så kan det orsaka att det inte växer ut en frisk tånagel igen. En skadad nagel har också större risk att drabbas av nagelsvamp. Nagelsvamp är vanligt förekommande och i de flesta fall en godartad åkomma som framför allt är ett kosmetiskt problem och sällan ger några andra besvär.

En skadad nagelplatta underlättar tyvärr för en infektion att få fäste. Infektionen gör att nageln förtjockas och orsakar att nageln lossnar från underliggande nagelbädd. Du skriver dock att din stortånagel blivit blå igen efter att den växt ut vilket inte brukar orsakas av nagelsvamp utan talar för att en ny blödning under nageln uppstått. Om det är så att du har en mörkbrun eller svart rand eller fläck under nageln så ska det undersökas då det i ovanliga fall kan vara orsakat av ett melanom under nageln, det vill säga hudcancer.

Annons

Annars blir mitt råd att du använder sköna rymliga skor som inte ger ett tryck på nageln. Du kan också prova att tejpa över nageln för ökad stabilitet. Lycka till med golfen!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till fragaexperten@mabra.com. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons